
Toplumsal Araştırmalar Merkezimiz (TAM) Yönetim Kurulu Üyelerinden Öğr. Gör. Ali Parim’in yönetmenliğinde çekilen “Aras’ın Öte Yanı” belgeseli, Ankara’da düzenlenen özel gösterimle izleyicilerin beğenisine sunuldu.
Next Level Cinegold’da gerçekleşen ve büyük ilgi gören programda, günümüzde Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Aras Nehri kıyısındaki Halıkışlak ve Bagaran’ın ayrılık ve özlemle yoğrulmuş tarihine ışık tutuldu.
Gösterimin ardından Aras coğrafyası ve belgesel üzerine söyleşi yapıldı. Programın son bölümünde ise TAM üyelerinden Arş. Gör. Tolgahan Tiktaş tarafından Aras Nehri üzerine yazılmış eserler icra edildi.
Programa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ali Parim, “Aras’ın Öte Yanı’nı çekerken aslında yıllardır konuşulmayan, görmezden gelinen bir hafızayı kayıt altına almayı hedefledik. Aras Nehri’nin karşı kıyısına bakarken bir zamanlar aynı toprağı paylaşmış insanların sessizliğini duyuyorsunuz. Bu sessizlik, sınırların çizdiği coğrafi ayrılıktan çok daha derin bir kopuşu anlatıyor. Belgeselde anlatılan Hacı Bayram – bugünkü adıyla Bagaran – kaybolmuş bir belleğin, zorla silinmiş bir kültürel hafızanın simgesi. O topraklarda yaşamış insanların torunlarıyla konuşmak, onların hafızalarındaki köprüleri bulmak bizim için çok kıymetliydi.” ifadelerini kullandı.
Belgesel projesinde yer alan Dr. Recep Altay, Arş. Gör. Tolgahan Tiktaş ve Kıyasettin Eren başta olmak üzere emek veren herkese teşekkürlerini ileten Ali Parim, “İlk gösterimimizi Cinegold Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ufuk Balkis’in destekleriyle Ankara’da yaptık. Sn. Balkis’e ekibimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Hedefimiz, belgeselimizi Türkiye’de ve Azerbaycan’da da seyircilerle buluşturmak. Aynı zamanda Aras üzerine yazılmış ezgileri seslendirerek Aras coğrafyasının kültürünü ve tarihini izleyenlerin yüreğinde daha derinlerde hissetmesini sağlamak.” diye konuştu.

